1. Aktualności
  2. Świat

UE: Eksport przetworów mleczarskich z UE-27 wzrósł w 2010 roku

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk
Autor: Aleksandra Karpińska

W 2010 r. eksport przetworów mleczarskich z UE-27 mierzony w ekwiwalencie mleka osiągnął poziom 14,7 mln t, o 1,7 mln t wyższy niż w 2009 roku.

Oznacza to, iż około 11% skupionego przez mleczarnie surowca zostało sprzedane w postaci artykułów mlecznych poza granicami UE (w 2009 r. było to około 10%). W największym stopniu wzrosła sprzedaż zagraniczna serów oraz OMP, zmniejszyła zaś PMP. Wstępne dane za 2011 r. wskazują na kontynuację ubiegłorocznych tendencji. W okresie styczeń - luty br. eksport serów zwiększył się o prawie 18% wobec analogicznego okresu 2010 r., OMP o 11%, zaś masła o prawie 4%. Obniżył się natomiast wywóz PMP – o około 10%. Import ma śladowe znacznie w unijnych dostawach rynkowych przetworów mleczarskich, a jego udział systematycznie z roku na rok spada.