1. Aktualności
  2. Świat

Chińskie klonowane krowy mogą dawać mleko z ludzkim białkiem

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Aleksandra Karpińska

W czasopiśmie PLoS One chińscy naukowcy ogłosili, że ich modyfikowane genetycznie krowy mogą produkować mleko zawierające lizozym, białko znajdujące się w mleku matki, które wpływa na zwiększenie odporności dzieci karmionych piersią.

Specjaliści z Chińskiego Uniwersytetu Rolniczego i przedsiębiorstwa biotechnologicznego GeneProtein w Pekinie, są zgodni, że substytut ludzkiego mleka jest niezwykle ważny, gdyż coraz częściej zdarzają się przypadki, gdzie matki nie chcą, lub nie mogą karmić piersią. Naukowcy aplikują ludzki gen lizozym do komórek krów a następnie wykorzystują metodę tzw. transferu jądra komórki somatycznej do klonowania tych zwierząt. Według dr Goetz Laible z AgResearch w Nowej Zelandii chińskie badania bazują na wcześniejszych odkryciach Amerykanów, którzy opracowali transgeniczne kozy wytwarzające mleko z ludzkim lizozymem. Uważa on, że zmodyfikowanie w ten sam sposób krów jest dużym krokiem naprzód, ale niestety finansowe wsparcie publiczne na wykorzystywanie transgenicznych zwierząt w produkcji żywności ostatnio drastycznie się zmniejszyło, dlatego sam nie realizuje takich badań. Wątpliwości związane z kierunkiem badań mają eksperci ds. mleka ludzkiego. Prof. Peter Hartmann z Uniwersytetu Zachodniej Australii uważa, że osiągnięcia naukowców chińskich są bardzo ciekawe, jednak nie mają większego znaczenia dla żywienia niemowląt, gdyż lizozym jest tylko jednym z 279 białek mleka ludzkiego, które zapewniają odporność dzieci, ponadto wraz z mlekiem podczas karmienia piersią dziecku przekazywane są chroniące je przeciwciała.