1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Rośnie rola supermarketów w sprzedaży serów typu Gouda

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– Struktura sprzedaży serów typu holenderskiego na przestrzeni lat niewiele się zmienia, to nadal jedne z najpopularniejszych serów w strukturze sprzedaży względem serów typu szwajcarskiego i holendersko-szwajcarskiego. Jednym z najbardziej znanych serów typu holenderskiego jest ser Gouda – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. –Marki serów twardych charakteryzują się wysokim poziomem lojalności. Konsument chce przede wszystkim zdrowszy, świeższy i bardziej naturalny produkt.

Zdrowy styl życia jest dla konsumentów coraz ważniejszy. Konsument jest również coraz bardziej wykształcony, uważniej patrzy na składniki produktu, na jego walory funkcjonalne, jak np. większy udział białka lub wapnia, brak alergenów lub składników zmodyfikowanych genetycznie. Chętnie próbuje innowacyjne produkty, ale równie szybko powraca do swojego standardu, jeśli nie są one dostatecznie zróżnicowane i wartościowe. Na fali tego trendu coraz więcej osób sięga po naturalne produkty – wskazuje Jacek Wyrzykiewicz.
– Firma Hochland Polska ma w swojej ofercie sery żółte Gouda w plasterkach w praktycznych opakowaniach typu „otwórz-zamknij” w wariantach Gouda i Gouda z ziołami. Sery Gouda produkowane przez Hochland swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi, konsystencji i najwyższej jakości. Sery żółte Hochland nie zawierają konserwantów, antybiotyków i tłuszczów roślinnych, są jednocześnie bogatym źródłem wapnia, o czym konsumenci są informowani na opakowaniach, co potwierdza naturalność produktów. Soczyste kolory opakowania i apetyczna propozycja podania smakowitych serów sprawiają, że w każdym budzi się apetyt. Najwięcej serów żółtych Hochland w plasterkach Gouda sprzedaje się w supermarketach, których znaczenie dynamicznie rośnie, następnie w małych i średnich sklepach spożywczych, a najsłabiej w dużych sklepach spożywczych i kioskach. Ekspozycje serów można uporządkować i uatrakcyjnić poprzez umieszczenie na półce regału specjalnie przygotowanych wkładek do lad chłodniczych. Warto zaplanować zorganizowanie w sklepie promocji bądź degustacji – podsumowuje nasz rozmówca.