1. Aktualności
  2. Świat

Japonia staje się największym importerem serów

Źródło: Rena Archwamety, Cheese Market News
Autor: Janusz Górski

Japońska konsumpcja sera ma wzrosnąć o 2% do 292 tys. ton. USDA oblicza, że Japonia stała się właśnie jednym z największych importerów serów w wysokości 250 tys. ton (dane za Cheese Market News). Rosnący popyt na sery to między innymi efekt rosnącej popularności wina.
Rosnący popyt skłonił niedawno, w marcu br czołową mleczarnię Japonii, Meiji do rozbudowy zakładu w Tokachi na wyspie Hokkaido tak, aby zwiększyć produkcję serów typu camembert o 50% do 3 tys. ton rocznie.


Japonia również debatuje nad stopniowym otwieraniem wewnętrznego – od dawna ściśle chronionego – rynku, co powoduje kontrowersje zwłaszcza wśród małych producentów i organizacji mleczarskich.
Nie od dziś wiadomo, że do najbardziej zainteresowanych otwarciem bogatego japońskiego rynku należą USA, ale Japończycy oczekują w zamian za obniżenie/zwolnienie ceł na nabiał, analogicznego postępowania w sprawie ceł na japońskie samochody.
USA starają się poprawić swój eksport do Japonii, ale tradycyjnie, palma pierwszeństwa należy do Nowej Zelandii.