Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Łowicz (OSM): Mleko acidofilne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-07-26 12:25:50

Spółdzielnia Łowicz (OSM) wprowadza na rynek Mleko acidofilne o zawartości tłuszczu 2,5%. Jest to napój mleczny fermentowany, który możemy zaliczyć do stosunkowo nowej na rynku kategorii napojów o określonych właściwościach prozdrowotnych. Zyskuje swoje właściwości dzięki zawartości kultur bakterii fermentacji mlekowej. Bakterie mlekowe, zdolne do zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka, mają działanie probiotyczne. Istotne jest również to, że w wyniku fermentacji ulega rozłożeniu cukier mleczny, czyli laktoza.


To oznacza, że osoby z nietolerancją laktozy mogą bezpiecznie spożywać mleko acidofilne bez obaw o samopoczucie. Ułatwia ono także wchłanianie wapnia i innych składników mineralnych, pobudza perystaltykę jelit oraz wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce. Ma łagodnie kwaśny smak.
Mleko acidofilne polecamy m.in. po leczeniu antybiotykami, aby zregenerować florę bakteryjną jelit, ale warto też pamiętać o tym, że jego spożywanie łagodnie obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi skutki wirusowego zapalenia wątroby oraz pobudza odporność organizmu.

Dostępne jest w butelkach 400 g.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25