1. Aktualności
  2. Polska

Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM): Solan ser typu Bałkańskiego

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Solan ser typu Bałkańskiego, to dojrzewający ser w zalewie kwaśno-słonej serwatki.
Ceniony jest za oryginalny wyrazisty smak. Wytwarza się go z mleka krowiego, zgodnie z recepturą stosowaną tradycyjnie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego.
Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, wysoką przyswajalnością składników i możliwością długotrwałego przechowywania.


Dojrzały, kruchy ser Solan dodany do sałatki nie rozpływa się w soku z warzyw. Zachowuje strukturę i kształty nadane w krojeniu. Polecany jest do bezpośredniego spożycia oraz do zapiekanek, koreczków i smacznych przekąsek.
Opakowanie jednostkowe: kubek 200 g, 230 g lub 400 g.