1. Aktualności
  2. Świat

Chr. Hansen: Zmiany na rynku jogurtów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© chr.hansen

– Od kilku lat, na europejskim rynku jogurtowym, zachodzą ciekawe zmiany. Spada produkcja jogurtów owocowych, natomiast rośnie produkcja naturalnych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Kuprewicz, Business Manager – Dairy w Chr. Hansen Poland. – Pojawiają się nowe rodzaje jogurtu, takie jak: jogurt grecki, jogurt bezlaktozowy oraz coraz bardziej popularny Skyr, który jest tradycyjnym wysokobiałkowym jogurtem skandynawskim.

– Odpowiadają za to tzw. globalne megatrendy konsumenckie. Konsumenci chcą kupować jogurty z tzw. czystą etykietą (bez zagęstników, sztucznych barwników, a nawet mleka w proszku!), jak najniższą zawartością cukru czy też dużą zawartością białka. Odpowiedzią producentów na wyzwania rynku są inwestycje w nowoczesne technologie oraz stosowanie nowych generacji dodatków do produkcji takich jak kultury bakteryjne oraz enzymy dające możliwość produkowania jogurtów bez konieczności stosowania stabilizatorów, a jednocześnie umożliwiające obniżenie dodatku cukru – podsumowuje Marcin Kuprewicz.

Ostatnie wiadomości o firmie