1. Aktualności
  2. Polska

Tak smakuje Dolce Vita: Historia serów Gorgonzola

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita
Autor: Monika Czaplicka
© tak smakuje dolce vita

Prawdopodobnie w dawnych czasach ser ten nazywano „stracchino”, ale jego data powstania jest bardzo niepewna. Według niektórych źródeł produkcja „stracchino” w miejscowości Gorgonzola rozpoczęła się jeszcze w starożytności. Słowo „stracchino” pochodzi od „stracco”, tzn. zmęczony, i już w czasach rzymskich odnosiło się do wypasu stada krów od Alp po podmokłe łąki doliny Padu, których bujne kwitnienie stało się możliwe dzięki pracy mnichów i zakonników, którzy zracjonalizowali ówczesne rolnictwo.

Zgodnie z prawem i tradycją ser Gorgonzola jest produkowany w dwóch regionach włoskich obejmujących tylko następujące prowincje: Novara, Vercelli, Cuneo, Biella, Verbano Cusio Ossola oraz terytorium Casale Monferrato w Piemoncie i Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mediolan, Monza, Pawia i Varese w Lombardii.
Do produkcji sera Gorgonzola CHNP może być używane tylko świeże mleko od krów wypasanych na tych obszarach. Taki proces stanowi gwarancję wyjątkowości sera już na etapie surowca i zapewnia możliwość jego monitorowania od miejsca pochodzenia.
Obecnie Gorgonzola jest wytwarzana przez 37 zakładów przetwórstwa mleczarskiego. Jej produkcja wymaga monitorowania i doświadczenia, które są konieczne do kontrolowania procesu produkcji.
więcej na: www.taksmakujedolcevita.pl/sery/gorgonzola