1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek świętuje urodziny Radamera

Źródło: Spomlek (SM)
Autor: Janusz Górski
Najnowsza odsłona Radamera © spomlek (sm)

Ponad 200 osób wzięło udział w Rodzinnej Grze Serowej „Poznaj Radzyń z Radamerem” zorganizowanej w centrum Radzynia Podlaskiego. Mieszkańcy obejrzeli pokaz serowarski czyli jak w domowych warunkach zrobić ser, a najmłodszymi zajęli się animatorzy prowadząc gry i zabawy.
W ramach obchodów jubileuszu 25-lecia powstania sera Radamer Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek zorganizowała dwudniowe atrakcje dla mieszkańców powiatu radzyńskiego. W sobotę 20 sierpnia ponad 100 osób zwiedziło Spomlek. Goście zobaczyli jak wygląda droga od przyjęcia mleka do gotowego wyrobu na sklepowej półce. Trasa zwiedzania prowadziła od odbioru, nowoczesnej proszkowni, przez warzelnię, pakowanie sera, dojrzewalnię, dział konfekcjonowania oraz pielęgnację serów długo dojrzewających. Na zakończenie Spomlek przygotował degustację serów, które powstają w czterech zakładach należących do spółdzielni.


Niedziela 21 sierpnia była drugim dniem świętowania jubileuszu. W centrum miasta, na Placu Wolności od godzin popołudniowych rozbrzmiewała muzyka, a mieszkańców zapraszało „Serenadowe miasteczko”. Główną atrakcją była Rodzinna Gra Serowa „Poznaj Radzyń z Radamerem”. Zadaniem uczestników, którzy otrzymali mapy, było znaleźć sześć punktów zaznaczonych na tych mapach i odpowiedzieć na pytania. Część pytań dotyczyła historii Radzynia, jedno wymagało sprawności fizycznej zaś kolejne znajomości serów, ponieważ wśród kilku rodzajów serów żółtych trzeba było rozpoznać jubilata – Radamera. W Grze Serowej wzięło udział ponad 200 uczestników. Każda drużyna otrzymała od organizatora niespodziankę z Radamerem w roli głównej. Natomiast na zakończenie Gry wśród wszystkich uczestników odbyło się losowanie cennych nagród, wśród których najważniejszą i najcięższą był ponad 8 kilogramowy krąg Radamera.
W trakcie trwania imprezy jubileuszowej mieszkańcy zobaczyli jak w domu można zrobić ser. Pokaz serowarski oraz opowieść o serach żółtych przygotował Wojciech Styś, główny serowar Spomleku. Przez godzinę, na oczach widzów, z mleka i podpuszczki zrobił biały krążek sera. Można było spróbować wyrobu, który jeszcze nie jest gotowym produktem, tak jak pyszne sery przygotowane do degustacji dla wszystkich gości niedzielnego spotkania.