1. Aktualności
  2. Świat

Valio tworzy alternatywę dla mięsa. Chodzi o białka mleka

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Bezprecedensowa innowacja – tak mówi o swoim produkcie Valio, który ma być alternatywą dla mięsa wieprzowego i drobiu, a bazuje na białkach mleka. Jak podkreśla Valio konsumenci już na całym świecie szukają alternatywy dla mięsa, a białko mleczne ma dużą szansę. Nowy produkt: Champion Mifu ma trafić do wegetarian.


Zmniejszenie spożycia mięsa to międzynarodowy trend, który znajduje również odzwierciedlenie w krajach skandynawskich: 22% Finów i 30% Szwedów chce zjeść mniej mięsa w ciągu najbliższych pięciu lat, a jednocześnie zadbać o odpowiednią podaż białka. Białka mleka mają tu duże szanse.
Finowie badali możliwość stworzenia takiego produktu od 2009 roku.
Produkt ma mieć unikalna recepturę, a technologia produkcji została opatentowana
Mifu zawiera 14 g wysokiej jakości białka mleka i tylko 3 g tłuszczu, z czego tylko 0,2 g to tłuszcz nasycony. Produkt jest również odpowiedni dla większości specjalnych diet, ponieważ jest wolny od laktozy, glutenu, drożdży, soi, jaj.
Według Valio główne rynki eksportowe to Europa: Szwecja, Wielka Brytania i Niemcy.