1. Aktualności
  2. Polska

Agro-Danmis: Rośnie spożycie serów i jogurtów kozich

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© fm

– Największym zainteresowaniem, spośród produktów kozich, cieszy się tradycyjnie mleko kozie, ale zauważalny jest dynamiczny wzrost spożycia serów twardych, twarożków kozich oraz jogurtów – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tadeusz Dałkowski, Kierownik ds. Handlu i Marketingu w Agro-Danmis Gramowscy.


– Największym kanałem dystrybucji pozostają sieci handlowe i hurtownie mleczarskie, natomiast wyraźnie dostrzegamy wzrost eksportu polskich produktów z mleka koziego. Świadczy to o wysokiej jakości naszych wyrobów i jest motywacją do wprowadzania nowych produktów do naszej oferty – dodaje Tadeusz Dałkowski.
– We wszystkich kanałach sprzedaży poszerzamy swoją ofertę, a naszą nowością jest masło kozie, będące odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku na tego typu produkt. Coraz częściej po produkty kozie sięgają osoby bez tzw. „skazy białkowej”, chcące odżywiać się zdrowo poprzez wzbogacanie swojej diety – podsumowuje Kierownik ds. Handlu i Marketingu w Agro-Danmis Gramowscy.