1. Aktualności
  2. Polska

Krajowa Ocena zakończona

Źródło: Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy
Autor: Janusz Górski

W dniach 19-22 kwietnia 2016 r. w Szczecinie odbyła się Krajowa Ocena Wybranych Grup Przetworów Mlecznych zorganizowana przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy. W Komisji Superarbitrów pracowali: Przewodniczący – prof. dr hab. Bogusław Staniewski; Członkowie: prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Arnold Reps, mgr inż. Hanna Bogdańska - Zaręba – Sekretarz. Komisje Arbitrów pracowały w składzie: Zespół 1: Kowalik Jarosław – przewodniczący, Baranowska Maria, Grudzień Aldona, Łobacz Adriana. Zespół 2: Czerniewicz Maria – przewodnicząca; Chudziński Jacek, Dąbrowska Anna, Kiełczewska Katarzyna. Zespół 3: Kłębukowska Lucyna – przewodnicząca, Nowak Hanna, Staniewska Katarzyna. Zespół 4: Tarczyńska Sylwia – przewodnicząca, Smoczyński Michał, Szołtysik Marek.


Komisja Superarbitrów kierując się powyższymi kryteriami postanowiła przyznać medale z popiersiem prof. dr hab. Jerzego Dziuby za zajęcie I miejsca w następujących grupach:
Grupa 1.
Innowacyjne przetwory mleczne:
Krasnystaw (OSM): Jogurt Joguś truskawka-kiwi-aloes
Gostyń (SM): Mleko zagęszczone słodzone kajmak o smaku waniliowym 510 g
Łowicz (OSM): Masło extra bez laktozy
Grupa 2.
Tradycyjne przetwory mleczne:
Jana (ŚSM): Maślanka naturalna prosto z masielnicy
Hajnówka (OSM): Masło extra, zawartość tłuszczu 82%
Grupa 3.
Lokalne przetwory mleczne:
Łowicz (OSM): Twaróg wędzony dymem z drewna olchowego i bukowego
Grupa 4.
Przetwory mleczne z wysoką wartością dodaną:
Gostyń (SM): Supermleko UHT wzbogacone w Ca+A+D, 1,5% tł.
Końskie (OSM): Mleko Koneckie 2% tł. i mleko Koneckie 3,5% tł.
Grodzisk Mazowiecki (OSM): Mozzarella w zalewie mini
Bieluch (SM): Bieluch naturalny 150 g
Krasnystaw (OSM): Seruś waniliowy z pomarańczami i kawałkami czekolady
Jana (SSM): Twaróg wędzony z przyprawami
Koło (OSM): Serek wiejski cottage cheese
Łowicz (OSM): Owsianka naturalna, z truskawkami, z żurawiną, pieczone jabłko z rodzynkami
Grupa 5.
Mleko spożywcze i inne przetwory mleczne objęte programem „Mleko w szkole”:
Łowicz (OSM): Mleko szkolne waniliowe UHT
Grupa 6.
Produkt mleczny roku 2016:
Łowicz (OSM): Fellada w zalewie olejowej: z suszonymi pomidorami, z oliwką i czosnkiem, z chilli