1. Aktualności
  2. Polska

„Doceń polskie” dla mozzarelli z mleczarni Skierniewice (OSM)

Źródło: Skierniewice (OSM)
Autor: Janusz Górski

Doskonały smak, odpowiedni wygląd, cena adekwatna do jakości – to cechy Mozzarelli mini w zalewie z oferty mleczarni Skierniewice (OSM), za które wyrób otrzymał certyfikat programu „Doceń polskie” oraz tytuł „Top Produkt”. Godła promocyjne wręczono już po raz dziewiętnasty, dla Mozzarelli ze Skierniewic była to trzecia nagroda. Patronem honorowym programu „Doceń polskie”, w ramach którego nagradza się żywność najwyższej jakości, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Produkt został wyróżniony przez Lożę Ekspertów, która obradowała 27 stycznia w Czeladzi.


Specjaliści z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów, ocenili wyroby różnego typu i przyznali im noty w skali od 1 do 10 za: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny – produkt z mleczarni w Skierniewicach otrzymał maksymalną liczbę punktów. To dowód, że bez względu na upływający czas, producent utrzymuje wysoką jakość.
Wyróżnieniem tym mogą poszczycić się tylko najbardziej wartościowe artykuły spożywcze. Godło promocyjne jest przyznawane za konkretny produkt, a nie za cały asortyment producenta. Certyfikat nadawany jest na 2 lata. Po upływie tego czasu wytwórca może ubiegać się o ponowne nadanie wyróżnienia, warunkiem jest uzyskanie pozytywnych ocen od Loży Ekspertów podczas certyfikacji – wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Audyty, podczas których Loża Ekspertów ocenia żywność odbywają się cztery razy w roku. Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich indywidualnie ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
O laury programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.