1. Aktualności
  2. Polska

ROTR SM: Nowe mleko z Rypina

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie wprowadziła do produkcji nowe mleko UHT 3,5%. Zmieniała się także szata graficzna pozostałych opakowań do mleka – 2%, 3,2% i 1,5%, pozostając jednak przy wygodnym pudełku w charakterystycznym kształcie domku.
Nowy rodzaj mleka UHT 3,5% charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu mlecznego, który jest jednym z najcenniejszych składników naszej diety.
Zawarty w mleku tłuszcz mlekowy jest doskonale zbilansowany pod względem zawartości i różnorodności bioaktywnych składników. W jego skład wchodzi bowiem szeroka paleta najróżniejszych kwasów tłuszczowych.

Są one źródłem energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania pracy: serca, nerek, wątroby, płytek krwi oraz układu mięśniowego jak również działają terapeutycznie w stanach zapalnych. Ponadto wpływają korzystnie na obniżanie lepkości i ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu LDL.
Mleko 3,5% produkowane jest w litrowym opakowaniu w kształcie domku w kolorze bordowym. Termin przydatności do spożycia to 6 m-cy.