1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Lacpol: Stawiamy na mleko ESL

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© lacpol

– Grupa Lacpol od lat stawia na mleko pasteryzowane wytwarzane w technologii ESL (Extended Shelf Life), nalewane w kartoniki o pojemności 1 litra, z dużym i wygodnym zamknięciem. Uważamy bowiem, że tylko tego typu opakowania najlepiej chronią mleko przed negatywnym wpływem światła oraz pozwalają zachować jego smak i walory odżywcze – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tomasz Barski, Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol). – W produkcji wyrobów staramy się zachowywać zasady odpowiedzialności ekologicznej, dlatego wprowadziliśmy nowe opakowania posiadające certyfikat FSC® (Forest Stewardship Council).


– Oznacza to, że papier zastosowany do ich produkcji pochodzi z odpowiedzialnie zarządzanych i kontrolowanych upraw leśnych. Jesteśmy pierwszym producentem mleka markowego, wykorzystującym papier certyfikowany FSC w kategorii mleka pasteryzowanego. Jako pierwsi zastosowaliśmy również „biozakrętkę” wytwarzaną z trzciny cukrowej zamiast z ropy naftowej, jak tradycyjne zakrętki. Mleka spod marki Hula Krasula, o zawartości tłuszczu 2% i 3,2%, zachowują swą świeżość przez 21 dni od dnia produkcji, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich walorów odżywczych mleka świeżego. Te cechy w połączeniu z nowoczesnym designem opakowania powodują, że właśnie to mleko jest atrakcyjne, zwłaszcza dla młodej klienteli.