1. Aktualności
  2. Polska

Kuchnia Monieckiej (SM): Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo-cebulowym

Źródło: Moniecka SM
Autor: Janusz Górski

Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie, są pyszne i chrupiące. Ich głównym składnikiem są ziemniaki – wbrew pozorom niezwykle wartościowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga przetrwać trudny czas wiosennego przesilenia. Dziś proponujemy placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi w duecie z kremowym sosem serowo-cebulowym.


Aby przygotować sos o wyjątkowo aksamitnej i kremowej konsystencji, najlepiej sięgnąć po serek topiony. – Serki topione są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek, ale również sprawdzą się jako komponent zup i sosów. Tak przyrządzony sos będzie gęsty i aksamitny, a potrawa nabierze intensywnego smaku. – Dodatkową zaletą jest to, że jego przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni. – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Tradycyjny przepis na placki wzbogaciliśmy o zioła prowansalskie i świeżą natkę pietruszki oraz koperek. Zaś cebula została użyta dopiero jako składnik sosu, dzięki czemu zyskał on wyjątkowy aromat i smak.
Po polaniu placków sosem można posypać je pysznym, świeżym szczypiorkiem.
Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- ¼ szklanki wody
- 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- pieprz czarny do smaku
- ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Smacznego!
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl