1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska zainwestuje w 2015 roku kilka milionów euro

Źródło: Hochland Polska
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– W inwestycjach Hochland Polska upatruje dodatkowej szansy na umacnianie przewagi konkurencyjnej. Wzorem lat ubiegłych nie zmniejszamy tempa inwestycji i przeznaczymy na nie w roku 2015 kilka milionów euro – powiedział Dariusz Maciński, Dyrektor Operacyjny w Hochland Polska.


– W 2015 roku będziemy się koncentrowali na dalszej poprawie produktywności i oszczędnościach energetycznych. Inwestycje obejmą doskonalenie jakości w obszarze produkcji serów żółtych, poprawę rentowności w obszarze proszkowni oraz automatyzację w obszarze pakowania.
– W ostatnich 3 latach nastąpiła zauważalna zmiana w podejściu spółki do inwestycji. Od 3 lat przestawiliśmy optykę na długi horyzont i zdecydowanie więcej inwestujemy w przyszłość. Do inwestycji szczególnie godnych uwagi należą te w automatyzację – zmniejszające pracochłonność. W minionym roku rozpoczął służbę nowy automat na końcówce linii plastrów sera żółtego w zakładzie produkcyjnym w Węgrowie.
– Duży nacisk inwestycyjny kładziemy na jakość. Przekraczające łącznie milion euro inwestycje to m.in. system mikrofiltracji, który stabilizuje poziom białek mleka na wejściu do koagulatora oraz nowoczesne baseny solankowe. No i wreszcie największa nasza inwestycja z ostatniego okresu to ponad 3 mln euro wydane na modernizację proszkowni w Węgrowie.
Niebawem będziemy mieli też nową linię produkcyjną w zakładzie produkcyjnym w Kaźmierzu. Z oczywistych względów nie możemy jeszcze ujawnić co to za linia, intensywnie się przygotowujemy i wiele sobie po niej obiecujemy - mówi Dariusz Maciński, Dyrektor Operacyjny Hochland Polska.
Hochland Polska Spółka z o.o., jeden z liderów rynku serów, należy do Grupy Hochland, której centrala - spółka Hochland SE, mieści się w Heimenkirch w Niemczech. Grupa Hochland zatrudnia około 4200 pracowników w 8 państwach, osiąga łączny obrót na poziomie 1 mld Euro rocznie. Kilkudziesięcioletnie doświadczenie w produkcji serów, nowoczesne technologie i rygorystyczne przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie gwarantują najwyższą jakość produktów.
Firma Hochland Polska (utworzona w 1993) posiada zakłady produkcyjne, w których zatrudnia niemal 900 pracowników. Hochland specjalizuje się w Polsce w produkcji serów topionych (w krążkach, plasterkach, bloczkach, kubeczkach), serów kremowych – twarogowych, serów żółtych i pleśniowych. Do portfela marek dostępnych w Polsce należą najpopularniejsze sery - m.in. Hochland, Almette, Valbon czy Piato.