1. Aktualności
  2. Polska

Kuchnia Monieckiej (MSM): Pieróg obfitości

Źródło: Moniecka SM
Autor: Janusz Górski
© moniecka sm

Wielbicieli sera żółtego nie brakuje. Doceniamy je przede wszystkim za wartości odżwycze, wyjątkowy smak oraz szeroki wachlarz zastosowań kulinarnych. Z powodzeniem wykorzystujemy je bowiem w codziennie przyrządzanych potrawach, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Potrafią zamienić nudne danie w prawdziwy rarytas. Dziś dla wszystkich amatorów sera w postaci zapiekanej przygotowaliśmy pyszną propozycję na obiad – pieróg obfitości.


- Ciągnąca konsystencja sera żółtego, którą uzyskujemy po podgrzaniu, nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Ciekawym pomysłem na obiad będzie pieróg obfitości nadziewany warzywami i serem żółtym. Aby odnieść pełny sukces kulinarny przygotowując tą potrawę, sięgnijmy po sery twarde i dojrzałe, które nie tylko nie zmienią swojego smaku i zapachu, ale też będą się dobrze topić i ciągnąć. Do tego typu dania sprawdzi się ser Podlaski MSM Mońki – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Pieróg obfitości
Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 30 g drożdży
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
• 2 łyżki mleka
• cukier i sól
Składniki na farsz:
• 500 g fileta z indyka
• 1 średnia cebula
• 3 kolorowe papryki
• 2 pomidory
• 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
• 2 łyżki oleju
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki
w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl