1. Aktualności
  2. Polska

Kuchnia: Lasagne

Źródło: Sertop
Autor: Janusz Górski
© sertop

Firma Sertop podpowiada nam, jak w kuchni kreatywnie korzystać z serów topionych. Tym razem Sertop zaprasza do zapoznania się z przepisem na lasagne.


Składniki:
• 1 opakowanie makaronu lasagne
• 0,5 kg chudego mięsa mielonego
• 2 duże cebule
• przecier pomidorowy
• śmietana 30%
• 100 g serka topionego firmy Sertop (np. złoty ementaler, tylżycki, z pomidorami)
• ser żółty
• przyprawy
• 2 łyżki oliwy
• łyżka masła.
Przygotowanie:
Farsz:
Jedną cebulę pokroić i zeszklić. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Całość przełożyć do garnka, dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy. Dolać wody i gotować ok. godziny. Następnie dodać serek topiony. Mieszać do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodać śmietanę. Całość powinna być dość gęsta.
Sos:
Pokroić drugą cebulę i zeszklić. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Uzupełnić wodą. Gotować ok. 10 minut. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, polać częścią sosu, nałożyć farsz. Układać warstwami, aż do wypełnienia naczynia. Posypać tartym serem żółtym. Zapiekać w temp. 160°C ok. 45 minut.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl