1. Aktualności
  2. Świat

Wielka Brytania: Kategoria która wzrosła o 46%

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Ser o właściwościach zbliżonych do polskiego twarogu (angirelski quark) jest nową chlubą mleczarni First Milk. Działający od roku zakład Lake District Dairy Co osiagnął 33% udział rynkowy i przyczynił się do 94% wzrostu w tej kategorii. Konsumenci docenili oryginalny smak i jego właściwości: niski poziom tłuszczu, wysoki poziom protein, niski poziom kaloryczości i możliwość rozmaitego zastosowania kulinarnego.


First Milk było najbardziej aktywną mleczarnią w 2013 – firma chlubi się największą ilością nowych produktów w porównaniu do innych mleczarni. – Jesteśmy dumni z tego, ze jesteśmy Brytyjczykami i mamy status spółdzielni mleczarskie – mówi David Young, Dyrektor Marketingu.
First Milk jest w 100% brytyjski, ma siedzibę w Glasgow oraz 7 zakładów produkcyjnych w Anglii, Szkocji i Walii. Firma operuje narynku krajowycm i rynkach zagranicznych z serami w blokach, serami świeżymi, masłem, mlekiem w proszku, serwatką i markami żywności dla sportowców.
Quark z First Milk dostępny jest w trzech smakach: Original, Lemon i Vanilla.